Θερινή Ακαδημία Έδρας Ουνέσκο, 5-9 Ιουλίου 2017
09/05/2017
Συνέδριο Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Χώρος και Δια Βίου Μάθηση, 25 Μαΐου 2017
24/05/2017

Θερινή Ακαδημία, 1-3 Ιουλίου 2017

Θερινή Ακαδημία «Ο Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Έδρα Jean Monnet του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργανώνει θερινή ακαδημία με θέμα: «Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» από 1 έως 3 Ιουλίου 2017, στην κλιματιζόμενη Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 Η Ακαδημία θα διαρκέσει 3 μέρες (1-3 Ιουλίου) και συνολικά 25 ώρες.

Θα διεξαχθεί στην αγγλική από 9 εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Ελλάδα και προσφέρει 2 εξωσχολικές μονάδες ECTS στους συμμετέχοντες. Απευθύνεται σε δικηγόρους, δικαστές, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και φοιτητές διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, νομικής, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

Η φετινή θερινή ακαδημία δομείται σε πέντε άξονες: α) Τη δομή και την εξέλιξη του Χώρου Ελευθερίας, Ασφαλείας και Δικαιοσύνης (ΧΕΑΔ),  β)  την  Ευρωπαϊκή  Ιθαγένεια  και  τα  Δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη ιδίως στον  ΧΕΑΔ,  γ) τον Χώρο Σένγκεν, και τις πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου,  δ) Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, Αστυνομική Συνεργασία, Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και ε) Αστική και Ποινική Δικαιοσύνη στην ΕΕ.

Ολες οι πληροφορίες είναι εδώ

Την πρώτη θεματική θα αναπτύξει ο Μιχαήλ Χρυσομάλλης, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιο Θράκης και Κάτοχος Έδρας Jean Monnet. Για το δεύτερο θέμα θα μιλήσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΔΕΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δέσποινα Αναγνωστοπούλου. Τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα αναλύσει ο Βασίλης Χατζόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Μπριζ). Την Πολιτική Ασύλου της ΕΕ θα παρουσιάσει ο Ιωάννης Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα μιλήσει για την Frontex και μεταμόρφωσή της στη νέα Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. H Δρ. Ρεβέκκα Παιδή, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα παρουσιάσει την πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη και τον ρόλο των μικρών κρατών. Την αστυνομική συνεργασία στην ΕΕ θα αναλύσει ο Δρ. Νικόλαος Γαϊτενίδης, προϊστάμενος του Παρατηρητηρίου Συνταγματικών Αξιών της ΕΕ του Κέντρου Αριστείας. Τέλος, η πέμπτη θεματική για την Αστική και Ποινική Δικαιοσύνη θα παρουσιαστεί από τον Miguel GardenesSantiago, Μόνιμο Καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης, και την Αθηνά Γιαννακούλα, Δ.Ν. δικηγόρο, συνεργάτιδα στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκουσα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Οι ώρες διδασκαλίας είναι το Σάββατο 1 Ιουλίου από τις 10.30 μέχρι τις 18.30, την Κυριακή 2 Ιουλίου από τις 15.00 έως τις 21.45, και την Δευτέρα από τις 15.00 μέχρι τις 22.00.

Το κόστος συμμετοχής είναι 240 ευρώ ενώ ειδικά για τους φοιτητές το κόστος είναι 190 ευρώ.

Το κόστος περιλαμβάνει: τα δίδακτρα, όλο το διδακτικό υλικό, διαλείμματα με καφέ και ελαφρύ φαγητό.

Υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις 10% στα δίδακτρα σε περίπτωση εγγραφής 2 ατόμων  και 20% σε περίπτωση εγγραφής 3 ατόμων μαζί. Προβλέπεται η δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα σε 2 άτοκες δόσεις.

Η θερινή ακαδημία θα χορηγήσει δύο υποτροφίες υπό τον όρο πως θα καταχωρηθούν άνω των 20 συμμετοχών και οι υποψήφιοι θα δείξουν μεγάλο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και επιδόσεις, καθώς και απόδειξη της οικονομικής τους αδυναμίας (πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας). Η υποτροφία καλύπτει μόνο το κόστος συμμετοχής.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, 2017. Μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα υποβολής αιτήσεων (στα Αγγλικά) που θα βρείτε εδώ!

**Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις danag@uom.gr (κα. Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,  Ακαδημαϊκή  Συντονίστρια  του  Κέντρου  Αριστείας) ή mantzari@uom.edu.gr (υποψ. διδάκτωρ κα. Μαντζάρη, υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης Κέντρου Αριστείας) ή να καλέσετε στο 2310 891 442 και 6979 639368.

 

Βλ. αναλυτικό φυλλάδιο με βιογραφικά ομιλητών και περιγραφή των μαθημάτων και των κοινωνικών δραστηριοτήτων εδώ

 

Βλ. αφίσα

24.5.17.afisa2.summerasfj-11-5-2017-page-001