Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, Ακαδημαϊκή Συντονίστρια, Θεματική Συντονίστρια Ερευνητικού Άξονα 5.1 «Εμπόδια στην ερευνητική πολιτική της ΕΕ και στην κινητικότητα των ερευνητών» και Άξονα 4 «Συνταγματικές αξίες, δικαιώματα και ιθαγένεια»

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δρ. Δέσποινα Αναγνωστοπούλου διδάσκει Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Από το 2014 της έχει απονεμηθεί η Έδρα Jean Monnet με θέμα «Νέες Διαστάσεις των Νομικών Σπουδών της ΕΕ» (2012-2015) και η Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια». Έχει επίσης αναλάβει τον Ακαδημαϊκό Συντονισμό του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet “Έρευνα σε κρίσιμα ζητήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2015-2019). Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο δίκαιο της ΕΕ στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου. Είναι συγγραφέας και / ή εκδότης πάνω από 70 δημοσιεύσεων. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού Δικαίου της Βιέννης και μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.


Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Ακαδημαϊκός Συντονιστής, Θεματικός Συντονιστής Ερευνητικού Άξονα 2 «Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση»

Ο Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Κατέχει δύο Μεταπτυχιακά (στη Νομική Φιλοσοφία και το Δημόσιο Δίκαιο) και Διδακτορικό Δίπλωμα. Τα πεδία ενδιαφέροντός του είναι το Ευρωπαϊκό Πολιτικό Σύστημα και οι Θεσμοί, οι Ευρωπαϊκές πολιτικές, η Πολιτική, Νομική και Ηθική Φιλοσοφία, το Δημόσιο και Συγκριτικό Δίκαιο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Έχει γράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία (κερδίζοντας δύο βραβεία για ένα από αυτά) και αρκετά άρθρα σε γαλλικά, αμερικανικά, αγγλικά, ιταλικά, βελγικά και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και συνέδρια.


Γιώργος Βοσκόπουλος, Θεματικός Συντονιστής Ερευνητικού Άξονα 1 «Η ΕΕ στο διεθνές σύστημα»

Ο Γεώργιος Βοσκόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και πρώην Επικεφαλής του τμήματος. Είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Brock (Καναδάς), μεταπτυχιακού Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Lancaster (Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο).


Χρήστος Νίκας Θεματικός Συντονιστής Ερευνητικού Άξονα 3 «Ανάπτυξη της ΕΕ»

Ο Χρήστος Νίκας είναι καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σπούδασε στην Ελλάδα (Β.Α.), το Βέλγιο (Μεταπτυχιακό) και το Ηνωμένο Βασίλειο (Διδακτορικό). Δίδαξε σε ελληνικά και βρετανικά πανεπιστήμια. Έχει εργαστεί ως ειδικός στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή. Το δημοσιευμένο έργο του (5 βιβλία και 54 άρθρα) επικεντρώνεται στη Διεθνή Οικονομία, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση, τη Μετανάστευση και την Ελληνική Οικονομία.


Λίνα Παπαδοπούλου Θεματική Συντονίστρια Ερευνητικού Άξονα 4 «Συνταγματικές αξίες, δικαιώματα και ιθαγένεια»

Η Λίνα (Τριανταφυλλιά) Παπαδοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου και κάτοχος Έδρας Jean Monnet για το Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτισμό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σπούδασε νομική στο ΑΠΘ (Bachelor 1993), στο Trier (LLM 1994), στο Hannover (PhD 1998) και Πολιτική Θεωρία στο London School of Economics (LSE, MSc 1999). Ήταν μεταδιδακτορική συνεργάτης «Marie Curie» στον τομέα του ευρωπαϊκού συνταγματικού δικαίου στο LSE (2000 και 2001) και του A.U.Th. (2001/02).

Οι κύριοι τομείς εμπειρογνωμοσύνης της περιλαμβάνουν τα εθνικά, συγκριτικά και ευρωπαϊκά συνταγματικά ζητήματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση στη δημοκρατία και τα πολιτικά κόμματα, την ισότητα και την απαγόρευση των διακρίσεων, τη θρησκεία και το κράτος, καθώς και τα βιοηθικά ζητήματα (κυρίως ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ευθανασία κλπ.). Στις εκδόσεις της περιλαμβάνονται οι μονογραφίες «Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα» (1999, στα γερμανικά), «Εθνικό Σύνταγμα και Κοινοτικό Δίκαιο: το ζήτημα της υπεροχής» (2009), «Τα θεσμικά όργανα της« άμεσης δημοκρατίας »στο Σύνταγμα (2014, στα Ελληνικά) καθώς και περισσότερα από 60 άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά που δημοσιεύονται σε περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.

Είναι μέλος του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνταγματικού Δικαίου» (ECLN), της «Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Εκκλησιαστικής και Κρατικής Έρευνας», της «Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σεξουαλικό Προσανατολισμό» και της «Διεθνούς Ένωσης Οικογενειακού Δικαίου».


Δημήτριος Σκιαδάς, Θεματικός Συντονιστής Ερευνητικού Άξονα 5.2 «Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Χώρος και Δια Βίου Μάθηση» και 5.3 «Πολιτική για τη νεολαία, Youth guarantee και απασχόληση στην ΕΕ»

Ο Δημήτριος Β. Σκιαδάς, MJur, είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης και κάτοχος Έδρας Jean Monnet, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι ένας επιτελής και έμπειρος ακαδημαϊκός με πολυάριθμες συνεισφορές και αποδεδειγμένη ιστορία εργασίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένου του CEDEFOP, του Υπουργείου Παιδείας στην Ελλάδα, της Επιτροπής Παιδείας του Συμβουλίου της ΕΕ, της Bologna Follow Up Group), καθώς και στον δημόσιο τομέα και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Έχει συγγράψει εννέα βιβλία, διάφορες συνεισφορές σε συλλογικούς τόμους και πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα. Είναι ειδικευμένος στην ανάλυση πολιτικής, το ευρωπαϊκό και το δημόσιο δίκαιο, τη διδασκαλία και την έρευνα. Έχει σπουδάσει δίκαιο της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο του Durham, όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Του έχει απονεμηθεί η Έδρα Jean Monnet για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση και τον έλεγχο της ΕΕ.