Συνέδριο “Η Καταπολέμηση της Διαφθοράς: Οι Πολιτικές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ”, 28 Απριλίου 2017
27/04/2017
Θερινή Ακαδημία, 1-3 Ιουλίου 2017
11/05/2017

Θερινή Ακαδημία Έδρας Ουνέσκο, 5-9 Ιουλίου 2017

ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ»

5 – 9 Ιουλίου, 2017 – Θεσσαλονίκη

ΈΔΡΑ UNESCO ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Η Έδρα UNESCO “Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει θερινή ακαδημία στη Θεσσαλονίκη για δικηγόρους, δικαστές, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, στελέχη ΜΚΟ και φοιτητές διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών, νομικής, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών με θέμα την «Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρώπη με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των προσφύγων».

Τα μαθήματα θα γίνουν στην Αγγλική γλώσσα από 11 εξειδικευμένους ακαδημαϊκούς από την Ευρώπη και την Ελλάδα στην κλιματιζόμενη Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στις 5-9 Ιουλίου, 2017. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 40 διδακτικές ώρες και προσφέρει 3 εξωσχολικές μονάδες ECTS στους συμμετέχοντες.

Οι ώρες διδασκαλίας είναι τις καθημερινές από τις 15.00 μέχρι τις 21.45, το Σάββατο από τις 10.30 μέχρι τις 18.30 και την Κυριακή από τις 15.00 έως τις 21.45.

Η θερινή ακαδημία αποτελείται από πέντε θεματικούς κύκλους και τις αντίστοιχες διαλέξεις, οι οποίες είναι:

  1. Διεθνείς και Περιφερειακοί Μηχανισμοί Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Π. Νάσκου Περράκη: «Η Διεθνής και Περιφερειακή Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: το παράδειγμα των προσφύγων»
  1. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  • D. Rajska: «Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Το δικαίωμα σε Δίκαιη Δίκη και το Δικαίωμα Ασύλου»
  • Ι. Παπαδόπουλος: «Η ελευθερία της έκφρασης»
  1. Τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα στην ΕΕ και η Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων
  • Λ. Παπαδοπούλου: «Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων»
  • Ε. Αλεξανδροπούλου: «Η Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων στην Ε.Ε»
  1. Απαγόρευση Διακρίσεων με έμφαση στα Δικαιώματα των LGBT
  • Δ. Αναγνωστοπούλου: «Η νομοθεσία και νομολογία του ΕΔΑΔ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την Απαγόρευση των Διακρίσεων»
  • Α. Τρυφωνίδου: «Τα Δικαιώματα των LGBT στην Ευρώπη»
  1. Πρόσφυγες, Μειoνότητες, Ομάδες, Πολιτισμικά Δικαιώματα

Χ. Μπαξεβάνης, «Η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου στην Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου»

Ε. Κουτσουράκη “Το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

Ν. Γαϊτενίδης: «Πολιτισμικά Δικαιώματα στην Ευρώπη» και «Μειονότητες, Αυτόχθονες Πληθυσμοί και Ομάδες: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα»

Ι. Παπαβασιλείου – Αλεξίου: Εργαστήριο με θέμα τις «Διαπολιτισμικές Ικανότητες σχετικά με την Συμβουλευτική σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες».

Στην ενότητα αυτή θα κάνει διάλεξη ο κ. Πέτρος Μάστακας, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα.

 

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 250 ευρώ μέχρι 25 Μαΐου 2017, ενώ αργότερα το κόστος είναι 280 ευρώ. Ειδικά για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων, το κόστος είναι μόνον 190 ευρώ μέχρι 25 Μαΐου ενώ μετά ανέρχεται στο ποσόν των 240 ευρώ. Το κόστος περιλαμβάνει: τα δίδακτρα, διαλείμματα με καφέ και ελαφρύ φαγητό.Υπάρχει πλούσιο προαιρετικό πρόγραμμα με διάφορες κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις 10% στα δίδακτρα σε περίπτωση εγγραφής 2 ατόμων και 20% σε περίπτωση εγγραφής 3 ατόμων μαζί. Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα σε 2 άτοκες δόσεις.

Η θερινή ακαδημία θα χορηγήσει δύο υποτροφίες υπό τον όρο πως θα καταχωρηθούν τουλάχιστον 20 συμμετοχές και οι υποψήφιοι θα δείξουν μεγάλο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και επιδόσεις, καθώς και απόδειξη της οικονομικής τους αδυναμίας. Η υποτροφία καλύπτει μόνο το κόστος συμμετοχής.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, 2017. Μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα υποβολής αιτήσεων (στα Αγγλικά) που θα βρείτε στο http://unescochair.uom.gr ή εδώ application-form – unesco

και στη συνέχεια να τη στείλετε με e-mail στο chrybass@yahoo.com και στο danag@uom.gr. Για περισσότερες πληροφορίες στο 2310 891 442 και 2310 486 942.

Δείτε εδώ το αναλυτικό φυλλάδιο και την αφίσα

UNESCO SUMMER SCHOOLfylladio

afisa-summer-unesco-11-5-2017final3-page-001